Όμως πόσοι γνωρίζουν τελικά τη σημασία της καλής αναπνοής για την υγεία;
Κάποιος που βρίσκεται σε συναισθηματική πίεση ή έχει σφιγμένους μύες, αναπνέει συνήθως ρηχά και ψηλά στο στήθος. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα εάν είναι παροδικό. «Η συνεχής ρηχή αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε λειτουργικές διαταραχές, όπως είναι τα πεπτικά προβλήματα ή ακόμα και οι καρδιακές αρρυθμίες. Ωστόσο, η κατάλληλη αναπνευστική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει», επισημαίνει η Britta Jacob, θεραπεύτρια της αναπνοής από το Αμβούργο.
Η αναπνοή ενός ατόμου είναι μοναδική, όπως ακριβώς μοναδικό είναι και το δακτυλικό του αποτύπωμα, ενώ ο τρόπος αναπνοής του ίδιου ατόμου αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια δεδομένη στιγμή.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε καλή διάθεση, αναπνέουν ενστικτωδώς σωστά: βαθιά από τη μύτη και με το διάφραγμα. Αυτό κάνει, στην κυριολεξία, μαλάξεις στα εσωτερικά όργανα του σώματος, ενώ και ο μεταβολισμός διεγείρεται, αλλά και ταυτόχρονα ο οργανισμός λαμβάνει σε επαρκείς ποσότητες οξυγόνο. Όλη αυτή διαδικασία προκαλεί ευεξία στον οργανισμό και προάγει τη σωστή του λειτουργία.
Η αναπνευστική θεραπεία βοηθά τα άτομα που πάσχουν από παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος – ή έχουν προβληματική αναπνοή – όπως είναι το άσθμα ή η χρόνια βρογχίτιδα, ή ακόμα και αν υποφέρουν από ημικρανίες και πόνους στις αρθρώσεις και τους μυς. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, όπως είναι η πνευμονική ίνωση, μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ηρεμία στην αναπνοή – τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας – μια και από αυτή εξαρτάται η καλή οξυγόνωση όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπινων οργάνων.
Πηγή: capitalhealth.gr