Η άγνωστη δυσκολία του θηλασμού και πως αντιμετωπίζεται
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς μαθαίνει το μωρό με τον θηλασμό και γιατί είναι τόσο σημαντικό να θηλάσει; Πέρα από το αυτονόητο όφελος του μητρικού γάλακτος και του πόσο ανώτερο είναι θρεπτικά από τα βιομηχανοποιημένα βρεφικά γάλατα, γνωρίζετε τις υπόλοιπες λειτουργίες του;
Μέσα από την επιστήμη της Μυολειτουργικής, μπορούμε να διαπιστώσουμε και να διαδώσουμε αυτές τις πολύτιμες ικανότητες που αποκτά ένα μωρό θηλάζοντας. Αυτές οι ικανότητες είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν ευνοούν το άτομο μόνο όσο είναι μωρό, αλλά το ακολουθούν και ως ενήλικα αργότερα στη ζωή του.
Είναι αλήθεια ότι ο θηλασμός όχι μόνο δίνει την καλύτερη τροφή στα νεογέννητα και τα μωρά, αλλά βοηθά την σωστή ανάπτυξη των χόνδρων, των μυών και των οστών του κρανίου, του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και του αεραγωγού. Το κυριότερό της έργο όμως δεν είναι αυτό! Βασικά, διδάσκει τα σωστά μοτίβα αναπνοής και κατάποσης, συντονίζοντας εγκεφαλικά αυτές τις δύο λειτουργίες μεταξύ τους, έτσι ώστε να μάθει ο άνθρωπος το «αντανακλαστικό» να μην πνίγεται, ασκώντας τους μύες της γλώσσας*.
Με αυτόν τον τρόπο εξασκεί το φυσιολογικό του ρεφλέξ και προετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο για τη μάσηση που θα ακολουθήσει. Ακόμα πιο σημαντικό από τα παραπάνω, και κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε: ο θηλασμός διδάσκει στα μωρά πώς να γίνουνε ρινοαναπνευστές, δηλαδή πως να αναπνέουν από τη μύτη!
Ακόμα όμως και αν τα μωρά θηλάσουν για αρκετό καιρό, δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν ρινοαναπνευστές. Χρειάζεται να εκπαιδεύουμε τα χείλη τους να είναι κλειστά, ώστε η αναπνοή να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη μύτη, μέρα και νύχτα!
Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική η ρινική αναπνοή να γίνεται συνέχεια;
Κι εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία μητέρα κατά τον πρώτο της θηλασμό. Πόνος στις θηλές, επίπεδες θηλές, μαστίτιδα ή συμφόρηση του στήθους, εξηγούνται μέσα από την Μυολειτουργική Επιστήμη. Σχεδόν όλες οι δυσκολίες προκύπτουν από τον χαλινό της γλώσσας ή των χειλιών του βρέφους και οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία απλή και γρήγορη αντιμετώπιση.
Με την βοήθεια ενός ενημερωμένου βρεφολόγου, παιδίατρου ή κάποιου περιοδοντολόγου ή στοματολόγου Μυολειτουργικής Θεραπείας, μπορεί να γίνει σωστή διάγνωση και στη συνέχεια με μία επέμβαση λέιζερ να διεξαχθεί χαλινεκτομή. Με αυτό τον τρόπο, η μητέρα και το βρέφος μπορούν να αποφύγουν την ταλαιπωρία και να απολαύσουν την στοργική λειτουργία του μητρικού θηλασμού.
Ενδεικτικό όλων των παραπάνω είναι το γεγονός ότι στην Βραζιλία, την «πατρίδα» της μυολειτουργικής επιστήμης, το Υπουργείο Υγείας έχει καθιερώσει στα μαιευτήρια να γίνεται άμεση εξέταση και επέμβαση. Ταυτόχρονα οι ειδικοί προετοιμάζουν τις μητέρες και τα βρέφη με ειδικές ασκήσεις πριν και μετά τις χαλινεκτομές.
Η μεγάλη συχνότητα που εμφανίζεται η αγκυλογλωσσία στα βρέφη έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδεται είτε στην χρήση φολικού οξέος, είτε σε μία ανθρώπινη εξέλιξη.
Δυστυχώς στην Ελλάδα, έχουμε μείνει πίσω με εκτομές που είναι πολύ επώδυνες και δεν έχουν ιδιαίτερη επιτυχία, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται δύο και τρεις φορές χωρίς οφέλη. Βλέπουμε επίσης μητέρες που δεν μπορούν να θηλάσουν το μωρό τους ακόμα και μετά από χαλινεκτομή.
Αυτό συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει το υπόλοιπο πλαίσιο υποστήριξης για τη μητέρα και η κατάλληλη εκπαίδευσή της σε σχέση με την σωστή στάση θηλασμού και τις βοηθητικές ασκήσεις. Η γλώσσα θεωρείται η πιο εύπλαστη δομή στο ανθρώπινο σώμα, αποτελείται κυρίως από νερό και πρόκειται για μία περιτονία, την οποία μπορούν η μητέρες να βοηθήσουν στην ελαστικοποίηση και την ενδυνάμωσή της.
Στη Μυολειτουργική, δίνονται οδηγίες για τη σωστή στάση και θέση του μωρού και της μητέρας, ασκήσεις που ενσωματώνονται στην καθημερινή φροντίδα του μωρού και κυρίως βοηθήματα για την τακτοποίηση και εκπαίδευση του ύπνου του βρέφους.
Από τον ύπνο μάλιστα ξεκινά και όλη η υγεία του μωρού αλλά και η ευκολία του θηλασμού και η σχέση με τη μητέρα. Βάζοντας τις σωστές βάσεις, καταφέρνει η μητέρα να οδηγήσει σε υγιή πρότυπα και μοτίβα, σε συμμετρία και ομορφιά το παιδί της, βοηθώντας και τις επόμενες γενιές.
Στον σύνδεσμο παρακάτω, πάτα και κλείσε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας μαζί μου,
για να διαπιστώσουμε εάν μπορώ να σε βοηθήσω…
Click Here: https://calendly.com/healthcoachanastazia/45
*(8μύες. Οι οκτώ μύες της ανθρώπινης γλώσσας ταξινομούνται είτε ως ενδογενείς
είτε ως εξωγενείς. Οι τέσσερις εγγενείς μύες ενεργούν για να αλλάξουν το σχήμα της
γλώσσας και δεν συνδέονται με κανένα οστό. Οι τέσσερις εξωγενείς μύες ενεργούν
για να αλλάξουν τη θέση της γλώσσας και είναι αγκυρωμένοι στο οστό της κάτω
γνάθου και το ιωειδές οστό.
Πηγή: γλώσσα – wikipedia
Με εκτίμηση,
Αναστασία Βασιλείου