ΜΥΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Dr. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Καθώς επικεντρωνόμαστε στα θέματα που αφορούν τη μυολειτουργία από την βρεφική ηλικία, ανακαλύπτουμε ότι αυτά τα θέματα είναι πολύ συνηθισμένα στην πραγματικότητα, 3 στα 4 παιδιά εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα μυολειτουργικής δυσλειτουργίας. Οι συνέπειες των προβλημάτων αυτών  επηρεάζουν πολύ περισσότερο από το χαμόγελο του παιδιού, όπως θα συζητήσουμε, θα επηρεάσουν την γενική του ανάπτυξη αλλά και την ανάπτυξη, των αεραγωγών, τη μάθηση και τη συμπεριφορά του. Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να δουν αν το παιδί τους έχει προβλήματα με τη μυολειτουργία του όσο το δυνατόν νωρίτερα;

Η ανάπτυξη του συστήματος κατάποσης ξεκινά νωρίς – στην πραγματικότητα, τα μωρά αρχίζουν να καταπίνουν από τη μήτρα, περίπου από τη 16η έως 20η εβδομάδα και τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία αυτή μπορούν ήδη να αρχίσουν σε αυτό το στάδιο, αλλά και να αποφευχθούν μέσω της εκπαίδευσης της μητέρας στη σωστή λειτουργία της κατάποσης της ίδιας! Μια ανατομική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα μυο-λειτουργικότητας είναι η δεμένη-γλώσσα με έντονο δηλαδή χαλινό. Αυτό θεωρείται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό γενετική κατάσταση στην οποία ο συνδετικός ιστός που συνδέει τη γλώσσα με τον πυθμένα του στόματος είναι πολύ κοντός, γεγονός που περιορίζει την κίνηση της γλώσσας. Η αλλαγή στην κατάποση λόγω της έλλειψης  γλωσσικής ισορροπίας μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες όπου η υπερώα δεν είναι σωστά διαμορφωμένη, όπως ένας  “θολωτός (ψηλός) ουρανίσκος” ή “στενός ουρανίσκος”. Αυτό κάνει τον θηλασμό δύσκολο, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο ή και αδύνατο για το μωρό να μανδαλώσει/πιάσει τη θηλή σωστά. Σε προηγούμενες περιόδους, η έλλειψη θηλασμού θα μπορούσε να ήταν θανατηφόρα. Συχνά, οι μαίες έκαναν μια γρήγορη τεχνική για να απελευθερώσουν τους δεσμούς της γλώσσας. Στη δεκαετία του 1900, όταν οι γεννήσεις μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, αυτή η γνώση και η πρακτική χάθηκε. Βλέπουμε να αναβιώνεται σήμερα ιδιαίτερα στα μαιευτήρια της Βραζιλίας.

#Κατάποση

Ακόμα και μερικά μωρά που δεν έχουν περιορισμούς στη κίνηση της γλώσσας μπορούν να αναπτύξουν μυολειτουργικά προβλήματα από νωρίς. Ορισμένες μητέρες που δεν μπορούν ή δεν επιλέγουν να θηλάσουν  και καταφεύγουν στη τροφοδοσία με μπιμπερό δε γνωρίζουν ότι δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο κατάποσης στο μωρό. Η τροφοδοσία με μπιμπερό προάγει μια στάση χαμηλής γλώσσας, η οποία είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρούμε στα μωρά που παρουσιάζουν κοντό χαλινό γλώσσας, και έχει παρόμοια επίδραση στην ανάπτυξη του στόματος και κατ’ επέκταση του  προσώπου. Είτε από μια γλώσσα-δεμένη ή από τη συνήθεια που μαθαίνει  με το μπιμπερό, λόγω της χαμηλής θέσης της γλώσσας, δημιουργεί συχνά προβλήματα κατάποσης.

# Όταν ένα μωρό καταπίνει σωστά, η γλώσσα σπρώχνει πάνω και πίσω ξεκινώντας από την άνω μπροστινή περιοχή του στόματος. Σ’ αυτή τη περιοχή βρίσκεται μια θηλή που καλείται τομική. Ακριβώς κάτω από το βλεννογόνο, κάτω  απ’ τα ούλα, υπάρχει ένα μεγάλο οστικό τρήμα, στον ουρανίσκο, από όπου  περνάει ένα μεγάλο νεύρο και αιμοφόρα αγγεία, που οδηγούν κατευθείαν στο κρανίο, στον εγκέφαλο. Κατά τη σωστή κατάποση, η γλώσσα βάζει περίπου 500 γραμμάρια πίεσης σε αυτόν τον ιστό, η οποία ενεργοποιεί την επίφυση και απελευθερώνει ενδορφίνες. Εάν η γλώσσα αποτύχει να ασκήσει σωστά αυτή την πίεση, συχνά το μωρό θα καταφύγει σε ένα δάχτυλο πιπίλα για να ενεργοποιήσει αυτή την απελευθέρωση ενδορφίνης, η οποία μπορεί να γίνει σχεδόν συνήθεια, εθιστική.

# Η Αναστασία Βασιλείου DMD, ειδικός στη μυολειτουργική θεραπεία, εξηγεί ότι χωρίς τη γλώσσα να φτάνει στην οροφή του στόματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης, το σφηνοειδές οστό δεν είναι σωστά ταλαντωμένο  και έτσι η επίφυση δεν ενεργοποιείται. Χωρίς αυτή την ενεργοποίηση, κρίσιμες ορμόνες ανάπτυξης δεν απελευθερώνονται από τον αδένα. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι η σωστή κατάποση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία.

# Ρινική αναπνοή

Εν τέλει το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε πως από τη βρεφική ηλικία,  επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η γενική ανάπτυξη, αλλά κυρίως η ανάπτυξη του προσώπου, των γνάθων και των αεραγωγών, μέσω της ρινικής ή της στοματικής αναπνοής.

Τα μωρά γεννιούνται ως ρινικοί αναπνευστές. Η ρινική αναπνοή είναι ιδανική για πολλούς λόγους: η αναπνοή μέσω της μύτης καθαρίζει, θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα προτού περάσει πάνω από τον λεμφικό ιστό (αδενοειδείς εκβλαστήσεις / αμυγδαλές) και πριν εισέλθει στους πνεύμονες. Τα μωρά που κάνουν ρινική αναπνοή έχουν λιγότερα συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος και σπάνια έχουν προβλήματα με τις διευρυμένες αμυγδαλές ή τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια μύτης), τις μολύνσεις των αυτιών ή την άπνοια ύπνου(τρίξιμο των δοντιών).

# Τα μωρά και τα παιδιά που έχουν ανοιχτό στόμα, σε αντίθεση με αυτά που κάνουν ρινική αναπνοή είναι εκείνα που υποφέρουν περισσότερο, από παθήσεις του αναπνευστικού, γιατί η αναπνοή από το στόμα είναι καταστροφική για την γενική ανάπτυξη αλλά και ειδικά για την ανάπτυξη του προσώπου, των γνάθων και των αεραγωγών.

# Σε πολλές άλλες χώρες και κουλτούρες, μπορείτε να δείτε ότι οι μητέρες κλείνουν τα χείλη των μωρών τους και ενθαρρύνουν τη ρινική αναπνοή και ότι τα παιδιά εκπαιδεύονται στο να κρατούν τα χείλη τους κλειστά, ενώ κοιμούνται από τη πρώτη μέρα της ζωής τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να αποφύγουν τα προβλήματα μυο-λειτουργικότητας;

# Ο θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων. Μπορείτε να λάβετε βοήθεια από έναν σύμβουλο γαλουχίας, γνωστό ως IBCLC (International Board-Certified Lactation Consultant), τον νεογνολόγο σας, ή από εμένα που είμαι στοματολόγος με ειδίκευση στη μυολειτουργική επιστήμη όσον αφορά το θηλασμό.

# Το μητρικό γάλα είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη τροφή για τα μωρά, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, που κάνει το θηλασμό σπουδαίο και απαραίτητο, όπως κυρίως η επίδραση της διαδικασίας του θηλασμού ως μυολειτουργική άσκηση που βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη. Οι γονείς μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν τη ρινική αναπνοή στα μωρά τους αποφεύγοντας τα μπουκάλια, τις πιπίλες και εμποδίζοντας τα μωρά να πιπιλίζουν τα δάχτυλα τους όσο το δυνατόν.  ####

Συμπερασματικά ο θηλασμός εκτός των άλλων ευεργετικών αποτελεσμάτων του, όπως αυτών των συστατικών που βρίσκονται στο γάλα και τη σύνδεση του μωρού με τη μητέρα, κυρίως εκπαιδεύει το μωρό να κάνει ρινική αναπνοή, εκγυμνάζει τη γλώσσα για τη σωστή κατάποση, ενεργοποιεί την επίφυση απελευθερώνοντας ορμόνες ανάπτυξης και χαλάρωσης και κινεί τους μύες και τα οστά του κρανίου να διαμορφωθούν στο βέλτιστο γεωμετρικό σχηματισμό για τη καλύτερη χωρητικότητα και λειτουργία του εγκεφάλου !!!

Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί σας και εσάς για τη σωστή στάση κατάποσης και ανάπαυσης από τη βρεφική ηλικία.

Στο ιατρείο  ξεκινάμε την επαγγελματική εκπαίδευση των νέων γονέων και την εξάλειψη των λανθασμένων συνηθειών, και με τα παιδιά τους από ηλικίας 0 ετών, ακόμα καλύτερα και από την εγκυμοσύνη.

Έτσι εάν εσείς ή το μωρό σας βιώνετε τα συμπτώματα που αναφέρονται εδώ και σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για τη μυολειτουργική θεραπεία, θα μπορούμε να σας συμβουλέψουμε κατ’οίκον ή στο ιτατρείο μας.

 

Οι προκλήσεις της μητέρας που σχετίζονται είτε με έναν έντονο χαλινό  γλώσσας του μωρού της  ή λόγω μυο-λειτουργικής δυσαρμονίας είναι:

*    Πρησμένες, πεπλατυσμένες ή λευκές θηλές μετά το θηλασμό

*     Μελανιασμένες ή Αιμορραγικές ραγισμένες θηλές

*    ΄Εντονος πόνος όταν το μωρό προσπαθεί να πιάσει τη θηλή

*    Όχι ικανοποιητικό άδειασμα του στήθους μετά τον θηλασμό

*     Μολυσμένες θηλές ή στήθη

*     Απόφραξη πόρων θηλής

*     Μαστίτιδα, φλεγμονή στο στήθος

Συμπτώματα μυολειτουργικής δυσλειτουργίας που παρατηρούμε σε θηλάζοντα μωρά  :

*  Όταν το μωρό δεν μπορεί να πάρει τη θέση του στο στήθος

*   Του γλιστράει η θηλή όταν επιχειρεί να την πιάσει

*   Αδυναμία η δυσκολία  να κρατήσει τη θηλή για αρκετή ώρα

*   Νωχελικό, το παίρνει ο ύπνος το μωρό στο στήθος ενώ θηλάζει

*   Πόνος στις θηλές όταν τις πιάνει

*   Τσιμπάει ή μασάει τη θηλή σα τσίχλα όταν θηλάζει

Συμπτώματα μυο-λειτουργικών προβλημάτων που βλέπουμε σε όλα τα μωρά, τόσο σε αυτά που θηλάζουν αλλά και πολύ συχνότερα σε αυτά που τρέφονται με τα μπιμπερό:

*     Αναγωγή

*     Τα συμπτώματα παλινδρόμησης

*     Κακή αύξηση βάρους

*     Κακή μεταφορά γάλακτος

*     Δεν είναι δυνατόν να κρατήσει τη θηλή στο στόμα του

*     Θέματα κατάποσης

*     Μολύνσεις στα αυτιά

*     Αέρια

*     Κολικοί

*     Ρινική απόφραξη ή αναπνευστικά προβλήματα, κυάνωση

*     Αεροφαγία

*     Ανήσυχος ύπνος με διακοπές

*     Λήθαργος και πάρα πολύ ύπνος

Τα συμπτώματα των προβλημάτων ΜΥΟ που εντοπίζονται στα μεγαλύτερα μωρά:

*    Λόξιγκας

*    Εκδήλωση εμετού

*    Άρνηση λήψης ορισμένων τροφίμων λόγω της υφής τους

*     Μειωμένη κινητικότητα γλώσσας