Αναπνοή Ύπνος και Εγκυμοσύνη

  • Άρθρα   •   15/01/2021

Η χρονική περίοδος μεταξύ της σύλληψης και της γέννησης του ανθρώπου, παίζει καθοριστικό ρόλο για τη ζωή και την υγεία του. Είναι σαφώς πολύ πιο εύκολο να βάλουμε γερές βάσεις από την αρχή της ανάπτυξης του!

- κυοφορούσα μητέρα μπορεί να φτάσει το βέλτιστο της υγείας της, μεταφέροντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη του μωρού της, μέσω της δικής της σωστής λειτουργίας και τις 37-42 εβδομάδες που χρειάζονται για να αναπτυχθεί πλήρως και σωστά το έμβρυο.

Dr Anastasia Vasileiou

Δυστυχώς η υπνική άπνοια είναι πολύ συχνό φαινόμενο και στις έγκυες γυναίκες εμφανίζεται ως επιδημία της εποχής μας.
Η υπνική άπνοια θέτει την ενδομήτριο ζωή σε κίνδυνο, όταν η κυοφορούσα υπό-οξυγονώνεται.
Η διαταραχή συνοδεύεται συχνά από μικρό αεραγωγό, χαλαρό μυικό ιστό του λαιμού, στραβά δόντια, δηλαδή υποανάπτυκτη ανατομία. Αυτή κληρονομεί και το έμβρυο κατ’ επέκταση.

Πιο συγκεκριμένα οι μελέτες έδειξαν ότι ο περιορισμός του οξυγόνου στην εγκυμοσύνη έχει προκαλέσει ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη (IUGR), διαβήτη ακόμα και θνησιμότητα.
Sleep Disorder Diagnosis During Pregnancy and Risk

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η υπνική άπνοια και η εγκυμοσύνη παρουσιάζουν μερικά όμοια συμπτώματα!
Μια από τις κύριες ομοιότητες μεταξύ της υπνικής άπνοιας και της εγκυμοσύνης είναι η κόπωση!

Κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα υπόκειται σε φυσικές αλλαγές, καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο πιέζει το διάφραγμα της μητέρας και συχνά παρατηρείται δύσπνοια.
Είναι ένας επιπλέον λόγος, και μαζί με το βάρος που αυξάνει, είναι επόμενο να παρουσιάσει μια έγκυος υπνική άπνοια.

Πολλοί επαγγελματίες υγείας θεωρούν το ροχαλητό, την κόπωση και το λαχάνιασμα φυσιολογικά συμπτώματα μιας εγκυμοσύνης και δεν κατευθύνουν την κυοφορούσα για ένα Μυολειτουργικό έλεγχο και νευρομυικό επαναπρογραμματισμό των λειτουργιών αναπνοής, σίτισης, ύπνου ώστε να αναλάβει δράση με τη Μυολειτουργική θεραπεία.

Προειδοποιητικά μηνύματα που μας στέλνει το σώμα όταν δεν οξυγονώνεται επαρκώς

  • Κόπωση
  • Ροχαλητό
  • Τρίξιμο δοντιών
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Βαθιές αναπνοές (αναστεναγμοί) μες τη μέρα αλλά και κατά τη προσπάθεια του ύπνου
  • Αυπνία
  • Ευερεθιστότητα – κατάθλιψη
  • Ξηροστομία
  • Άσθμα
  • Λαχάνιασμα
  • Αύξηση της όρεξης για ζάχαρη

Μια μελέτη ύπνου θα διαγνώσει το μέγεθος και τη συχνότητα της άπνοιας στον ύπνο της εγκύου και θα μας γνωστοποιήσει τα επίπεδα οξυγόνου που φτάνουν στο έμβρυο.
Ξέρατε ότι περίπου το 85% των ανθρώπων που κάνουν άπνοιες στον ύπνο τους δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα ?
Και αυτό μας κάνει να επισημάνουμε την ανάγκη να κατευθύνουμε τις εγκυμονούσες για μελετη ύπνου ή Μυολειτουργική διάγνωση.

Μια μητέρα που θέλει να είναι ήσυχη μαθαίνοντας αν το μωρό της οξυγονώνεται σωστά, θα οδηγηθεί με τη βοήθεια της Μυολειτουργικής εκπαίδευσης στο να βελτιστοποίηση τα αποτελέσματα.

Κατά τη γνώμη μου επειδή η χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου επιδεινώνει τις τρέχουσες συνθήκες μιας εγκυμοσύνης θα πρότεινα να το δούμε ως προτεραιότητα για μια μέλλουσα μητέρα να μετρήσει την αποτελεσματικότητα της αναπνοής της ως προς τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα της, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ο ύπνος καλύπτει σχεδόν το 1/3 του χρόνου μιας εγκυμοσύνης και είναι πολύ σημαντικό αυτό το διάστημα η αναπνοή να είναι αποτελεσματική, γιατί αυτό είναι καθοριστικό και για την υγεία και ευεξία και των δύο, μαμά / μωρού.

Πόσο μάλλον απαραίτητο να είναι, να γνωρίζουμε τα επίπεδα οξυγόνου, σε μια πολλαπλή κύηση, όπου οι απαιτήσεις αυξάνουν!

Η υπνική άπνοια είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, καλύτερα πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να αποφευχθούν οι βλαβερές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη οξυγόνου.

Dr Anastasia Vasileiou

Γιατί να ανησυχεί η μέλλουσα μητέρα, αν το μωρό της παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται, για να αναπτυχθεί σωστά;

Γι’ αυτό θεωρώ καλύτερο θα ήταν και θα το πρότεινα στα νέα ζευγάρια που κάνουν προγραμματισμό και προετοιμασία να γίνουν γονείς, να κάνουν ένα προγεννητικό έλεγχο, για την αποτελεσματικότητα και το εύρος της λειτουργίας της αναπνοής τους, πριν τη σύλληψη.

Μια Μυολειτουργική εξέταση ή μια μελέτη ύπνου θα δώσει τις ενδείξεις αξιολόγησης της ποσότητας και της ποιότητας του οξυγόνου που καταναλώνουν οι μελλοντικοί γονείς και θα τους βοηθήσει να προλάβουν δυσάρεστες εκπλήξεις και συμπτώματα.

Είναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό να βάλεις γερές βάσεις στη ζωή τη δική σου και των παιδιών σου, της οικογένειας, παρά να θεραπεύεις συμπτώματα!

Τι εμποδίζει τους ανθρώπους από μια Μυολειτουργική θεραπεία;

Δυστυχώς προς το παρόν η Μυολειτουργική αξιολόγηση δεν είναι ευρέος διαδεδομένη στην Ελλάδα και δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ποιότητα της αναπνοής και του ύπνου!

Η τόσο αρνητική επιρροή που μπορεί να έχει η μειωμένη λήψη οξυγόνου σε μια έγκυο μητέρα και το ενδομήτριο έμβρυο δεν έχει επισημανθεί, π.χ. λιποβαρή μωρά, πρόωροι τοκετοί, μειωμένη ανάπτυξη της άνω γνάθου είναι μόνο μερικά από τα φαινόμενα που παρατηρούνται, ενώ είναι τέτοιας σημασίας που όταν το καταλάβουμε,
μια Μυολειτουργική αξιολόγηση θα γίνει πρωταρχική ανάγκη!

Δρ. Βασιλείου Αναστασία
DMD ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΟΣ-ΜΥΟΛΟΓΟΣ

Φωτογραφία: Jana Romanova – Waiting

Μοιραστείτε το άρθρο!

Ready To Smile?