10 Ερωτήσεις για τη Μυολειτουργική Θεραπεία / Επιστήμη!!
Τι είναι, που βοηθάει, πως μασάμε και καταπίνουμε και ο ρόλος στην καθημερινότητα μας,
στον ύπνο και την Εγκυμοσύνη.
1. Τι είναι ακριβώς η Μυολειτουργική Επιστήμη;
Η Μυολειτουργική Επιστήμη είναι μια διακλαδική επιστήμη που ασχολείται με την κατανόηση της λειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος και των λειτουργιών του, την ανάπτυξη τεχνικών και προγραμμάτων προπόνησης που βελτιώνουν την απόδοση, την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου.
Η Μυολειτουργική Επιστήμη συνδυάζει τις γνώσεις της ανατομίας, φυσιολογίας, βιοχημείας (επιγενετική) και κινητικής ανάλυσης, για να κατανοήσει πώς λειτουργεί το σώμα κατά τη διάρκεια των βασικών καθημερινών λειτουργιών και δραστηριοτήτων, όπως η αναπνοή, η μάσηση, η κατάποση και η κίνηση στην καθημερινή ζωή.
Αναπνέουμε 30.000 φορές την ημέρα και καταπίνουμε 3.000 φορές την ημέρα περίπου.
Οι επαγγελματίες της Μυολειτουργικής Επιστήμης, χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να σχεδιάσουν αποτελεσματικά προγράμματα εκπαίδευσης και θεραπείας για να βελτιώσουν την απόδοση των ασθενών ή των αθλητών στην υγεία, την αντοχή, τη δύναμη και την ευεξία τους.
2. Πόσο σημαντική είναι η αναπνοή από τη μύτη και πώς επιδρά στην καθημερινότητά μας;
Η αναπνοή από τη μύτη είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας και την καθημερινότητά μας. Η μύτη διαθέτει μια σειρά από δομές και λειτουργίες που βοηθούν στην αναπνοή και στην προστασία του αναπνευστικού μας συστήματος.
Όταν αναπνέουμε από τη μύτη, ο αέρας φιλτράρεται και ενυδατώνεται πριν φτάσει στους πνεύμονες, μειώνοντας τον κίνδυνο ενός στεγνού και ερεθιστικού αναπνευστικού συστήματος. (άσθμα)
Επίσης, η αναπνοή από τη μύτη είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της οξυγόνωσης του αίματος και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, που είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Η αναπνοή από τη μύτη επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της αναπνοής και στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, που βοηθά στην χαλάρωση του σώματος και στη μείωση του στρες.
Συνολικά, η αναπνοή από τη μύτη έχει θετική επίδραση στην υγεία και τη καθημερινότητα μας.
Η μύτη μας έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει, να θερμαίνει και να υγραίνει τον αέρα που αναπνέουμε πριν φτάσει στους πνεύμονες, και έτσι παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Ειδικότερα, η αναπνοή από τη μύτη μας:
-
Βοηθά στην αποφυγή εισπνοής βρωμιάς, σκόνης και άλλων επιβλαβών σωματιδίων που υπάρχουν στον αέρα.
-
Βοηθά στην ενυδάτωση του αέρα, καθώς περνά από το φίλτρο της μύτης, προστατεύοντας έτσι τους βρόγχους του πνεύμονα από την ξηρότητα.
-
Βοηθά στην ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας την αντοχή και τη συγκέντρωση.
-
Βοηθά στην παραγωγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα σε ισορροπημένα επίπεδα στο σώμα, προσφέροντας οφέλη για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου.
3. Πώς μπορεί να βοηθήσει στις διαταραχές ύπνου η Μυολειτουργική Θεραπεία;
Η Μυολειτουργική Θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των διαταραχών ύπνου με διάφορους τρόπους:
-
Ανακατασκευή της δομής της αναπνευστικής διαδικασίας: Οι Μυολειτουργικοί Θεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακατασκευή της δομής της αναπνευστικής διαδικασίας του ασθενούς, η οποία μπορεί να προκαλεί διαταραχές ύπνου. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση διαφόρων τεχνικών, όπως η αντιμετώπιση των κακών συνηθειών αναπνοής και η εκπαίδευση του ασθενούς σε σωστή αναπνοή.
-
Ανακούφιση από πόνους: Ο πόνος στην κροταφογναθική διάρθρωση, στο λαιμό και τους μυς του προσώπου, μπορεί να προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η Μυολειτουργική Θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πόνους στο κεφάλι, το λαιμό και το πρόσωπο, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου.
-
Βελτίωση της θέσης του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου και του φαγητού.
Ανάλογα με τη φύση της διαταραχής, κάποιες διαταραχές ύπνου που μπορούν να βελτιωθούν με τη Μυολειτουργική Θεραπεία περιλαμβάνουν:
-
Ροχαλητό: Το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει διακοπές στον ύπνο και να δυσκολέψει τον ύπνο για τον ίδιο και το σύντροφό του. Η Μυολειτουργική Θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος μέσω της εκπαίδευσης στη σωστή θέση της γλώσσας και της ενδυνάμωσης των μυών του λαιμού.
-
Άπνοια ύπνου: Η άπνοια ύπνου είναι μια σοβαρή διαταραχή ύπνου και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία, σε έκτακτα επεισόδια ή χρόνια σύνδρομα, ακόμα και σε σοβαρότερες μορφές ασθένειας. Η Μυολειτουργική Θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής μέσω της ενδυνάμωσης των μυών του λαιμού, της μείωσης της πίεσης στην καρωτίδα και της βελτίωσης της θέσης της γλώσσας.
-
Τρίξιμο δοντιών
-
Τίναγμα ποδιών
-
Συχνή βραδινή ενούρηση
-
Αϋπνίες: Οι αϋπνίες είναι μια κρυφή διαταραχή του ύπνου, της αναπνοής και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.
4. Μπορούμε να μάθουμε να αναπνέουμε από τη μύτη εάν δεν μας το επιτρέπει το διάφραγμα μας ή κατανομή της γνάθου μας;
Η δυσκολία στο να αναπνέουμε από τη μύτη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η στένωση ή παραμόρφωση του διαφράγματος ή η κατανομή της γνάθου, ή ακόμα και ένας έντονος χαλινός της γλώσσας.
Ωστόσο, η κατάρτιση και η πρακτική μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αναπνέει από τη μύτη ακόμα και όταν υπάρχουν ανατομικές δυσλειτουργίες.
Η πρακτική της αναπνοής από τη μύτη περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής που ενισχύουν τη κίνηση των διαφραγμάτων, (έχουμε 4 διαφράγματα) βελτιώνουν την κατανομή της γνάθου και αναπτύσσουν την ικανότητα αναπνοής από τη μύτη.
Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να είναι απλές, όπως η διευρυμένη και η αργή αναπνοή, ή πιο σύνθετες, όπως η επέκταση στο πλάι, πίσω και στην κοιλιά, με κράτημα και ρυθμό.
Συνολικά, η κατάρτιση και η πρακτική μπορούν να βοηθήσουν κάποιον να αναπνέει από τη μύτη.
Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να μην μπορούμε να υποστηρίξουμε ανατομικά την αναπνοή από τη μύτη;
Σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να χρειαστεί επέμβαση από ΩΡΛ, όπως για την απελευθέρωση του χαλινού της γλώσσας ή από τις κόγχες που αναπτύσσονται στις ρινικές κοιλότητες με την έλλειψη εισροής του αέρα. Όμως από μόνες τους οι επεμβάσεις αφαίρεσης των εμποδίων εισροής του εξωτερικού αέρα, δεν έχουν το αποτέλεσμα στο ποσοστό και το βαθμό και για το βάθος χρόνου που επιθυμούμε.
5. Πώς σχετίζεται ο τρόπος που αναπνέουμε με τη γήρανση της επιδερμίδας;
Ο τρόπος που αναπνέουμε μπορεί να επηρεάσει τη γήρανση της επιδερμίδας μας.
1. Συγκεκριμένα, η αναπνοή από το στόμα αντί από τη μύτη, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη οξειδωτική δράση στα κύτταρα του δέρματος και να προκαλέσει φθορά και γήρανση του δέρματος.
2. Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εκθεσιμότητα του δέρματος στο ηλιακό φως, καθώς η περιοχή της επιδερμίδας γύρω από το στόμα δεν έχει παρόμοια προστασία με αυτή της μύτης.
3. Επίσης, η αναπνοή από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εξάπλωση βακτηρίων στο δέρμα, καθώς η ξηρότητα του στόματος μπορεί να δημιουργήσει μια πιο φιλόξενη περιβαλλοντική συνθήκη για την ανάπτυξη βακτηριδίων εντός και εκτός της στοματικής κοιλότητας.
4. Η αναπνοή από το στόμα επηρεάζει τη θέση της γλώσσας, που και αυτή με τη σειρά της επηρεάζει με τη βαρύτητα που ασκεί το δέρμα στο λαιμό, γύρω από τα μάτια και τους ζυγωματικούς μύες που ατονούν, με αποτέλεσμα ένα πιο ‘κρεμασμένο΄, αφυδατωμένο, χωρίς ελαστικότητα και σφριγγηλότητα δέρμα.
Αντίθετα, η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τη φθορά και τη γήρανση, καθώς η μύτη φιλτράρει τον αέρα και τον ενυδατώνει πριν φτάσει στο δέρμα.
6. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να μασάμε και να καταπίνουμε;
Ο σωστός τρόπος για να μασάμε και να καταπίνουμε είναι ο εξής:
-
Φροντίζουμε να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να μασήσουμε τη τροφή μας καλά προτού την καταπιούμε.
-
Μασάμε την τροφή μας με κλειστά χείλη.
-
Μασάμε ίση ποσότητα φαγητού και από τις δύο πλευρές ταυτόχρονα.
-
Μασάμε τόσο όσο να δημιουργηθεί μια μπάλα λιωμένης τροφής αναμειγμένη καλά με σάλιο προτού καταπιούμε, καθώς αυτό βοηθάει στην επεξεργασία της και στην εκμετάλλευση των θρεπτικών ουσιών που περιέχει.
-
Κόβουμε μικρά κομμάτια τροφής για να μασήσουμε και δεν τρώμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά αργά. Αυτό βοηθάει στην πιο αποτελεσματική επεξεργασία της τροφής από το σώμα μας.
-
Δεν συνδυάζουμε το μάσημα τροφής με την κατάποση υγρών, ποτών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάμειξη της τροφής με το υγρό, κάτι που καθιστά την επεξεργασία της τροφής πιο δύσκολη και μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην πέψη.
7. Ποια είναι τα στάδια της Μυολειτουργικής Θεραπείας;
Η Μυολειτουργική Θεραπεία αποτελείται από τέσσερα βασικά στάδια:
-
Αξιολόγηση: Σε αυτό το στάδιο ο θεραπευτής αξιολογεί το ατομικό πρόβλημα του ασθενούς και καθορίζει τους στόχους της θεραπείας.
-
Εκγύμναση: Στο στάδιο αυτό, ο ασθενής εκτελεί ασκήσεις που βοηθούν στη βελτίωση της μυοσκελετικής λειτουργίας του. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν ευλυγισία, ισορροπία και αντίσταση του μυϊκού συστήματος της γλώσσας και του προσώπου.
-
Επανεκπαίδευση: Στο στάδιο αυτό, ο ασθενής μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη μυοσκελετική του λειτουργία σε πρακτικές καθημερινές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βελτίωση της στάσης και της κίνησης κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, τη θέση την ώρα του φαγητού, του ύπνου, κατά την οδήγηση και τη χρήση του υπολογιστή, ή του κινητού.
-
Συντήρηση: Στο στάδιο αυτό, ο ασθενής συνεχίζει τις ασκήσεις και τις τεχνικές που μάθαινε στα προηγούμενα στάδια, προκειμένου να διατηρήσει το αποτέλεσμα και να το βελτιώνει με το καιρό.
8. Μπορούν τα παιδιά να κάνουν Μυολειτουργική Θεραπεία; Από ποια ηλικία συστήνεται και γιατί είναι σημαντική;
Ναι, τα παιδιά μπορούν να κάνουν Μυολειτουργική Θεραπεία. Στην πραγματικότητα, η Μυολειτουργική Θεραπεία είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση προβλημάτων που επηρεάζουν τους μύες και την κίνηση, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή των παιδιών και τη σωστή ανάπτυξη.
Η Μυολειτουργική Θεραπεία μπορεί να συσταθεί σε παιδιά όλων των ηλικιών, από βρέφη μέχρι εφήβους. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σταθερότητας του σώματος, στην ανάπτυξη της ισορροπίας και των κινητικών δεξιοτήτων, καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσκολίας στη συγχρονισμένη κίνηση και στην αντίληψη του σώματος. Επίσης, η Μυολειτουργική Θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, όπως η ελλειμματική προσοχή καθώς επίσης και Μυοσκελετικών όπως η σκολίωση, κύφωση, λόρδωση.
Συνολικά, η Μυολειτουργική Θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του παιδιού σας.
9. Πόσο επιζήμια μπορεί να αποδειχθεί η πιπίλα με το δάχτυλο;
Η πιπίλα με το δάχτυλο μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του παιδιού, ειδικά αν συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συνεχής χρήση της πιπίλας με το δάχτυλο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ανάπτυξη του στόματος και των δοντιών, καθώς επίσης και στην παραμόρφωση του στόματος και του προσώπου. Επιπλέον, η πιπίλα με το δάχτυλο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στον φραγμό της οδοντοστοιχίας και η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη για την διόρθωση του προβλήματος. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σταματήσουν το πιπίλισμα του δαχτύλου ή τη χρήση πιπίλας και να ενθαρρύνετε άλλες συνήθειες χαλάρωσης, όπως τη χρήση απαλών παιχνιδιών ή το αγκάλιασμα.
10. Μυολειτουργική Θεραπεία και εγκυμοσύνη ή προγεννετική? Τι προτείνετε?
Προτείνουμε να γίνεται ένας Μυολειτουργικός έλεγχος, εξετάζοντας τον ύπνο και την αναπνοή της μέλλουσας μητέρας, ιδανικά πριν την Εγκυμοσύνη αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής. Σκοπός είναι να αποκτήσει την απαραίτητη κατάρτιση, ακολουθώντας ένα ασκησιολόγιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της, ώστε να τη βοηθήσουμε να εξασφαλίσει το οξυγόνο και την ευεξία που χρειάζεται για να έχει μια υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη. Επίσης η τόσο απαιτητική διαδικασία που βιώνει ο οργανισμός της, αλλά και κυρίως το να αποφύγουμε θέματα υγείας όπως κάποια αυτοάνοσα, που εμφανίζονται μετά την Εγκυμοσύνη στη μητέρα ή ελλιποβαρή νεογέννητα, πρόωρους τοκετούς, ακόμα και αποβολές, υπογεννητικότητα κ.α.
Μετα σεβασμού και εκτίμησης,
Αναστασία Βασιλείου, Sleep DMD / Myo Expert